Så säger du skål på grekiska – En guide till grekiska fraser och uttryck

Att kunna några grundläggande fraser och uttryck när du besöker Grekland kan vara till stor hjälp för att kommunicera med lokalbefolkningen och få en ännu bättre upplevelse av landet. I denna guide kommer vi att fokusera på hur du säger “skål” på grekiska, samt ge dig några andra användbara fraser att kunna under din vistelse.

Säga “skål” på grekiska

I Grekland är det vanligt att säga “jamás” när man skålar. Detta ord betyder egentligen “i år”, men används även som en skål-hälsning. “Jamás” uttalas som “yah-mas” och är en trevlig och vanligt förekommande hälsning när man lyfter glasen.

För att öka på uttrycket kan du säga “skål” först, vilket på grekiska är “skål” – “skål” (utalas som “skahl”). Så du kan enkelt säga “skål, jamás” för att skåla på grekiska.

Andra användbara grekiska fraser

Nedan kommer några andra användbara fraser som kan vara till hjälp under din vistelse i Grekland:

  • Kalimera– Denna fras betyder “god morgon” och används för att hälsa på någon under morgontimmarna. Det är en vänlig hälsning som kan användas från tidig morgon fram till cirka middagstid.
  • Kalinichta– “Kalinichta” betyder “god natt” och används när du säger adjö för dagen eller när du går och lägger dig för natten.
  • Parakaló– Denna fras betyder “var så god” eller “snälla” och används när du ber om något eller när du artigt ber någon om hjälp.
  • Siga, siga– Om någon säger “siga, siga” till dig betyder det “sakta, sakta” eller “lugnt, lugnt”. Det är en vanlig fras som används för att säga åt någon att ta det lugnt eller att vara tålmodig.
  • Signomi– “Signomi” betyder “ursäkta mig” eller “förlåt mig” och används när du vill be om ursäkt eller när du av misstag kommer i någons väg.
  • Efharistó– Denna fras betyder “tack” och används för att uttrycka tacksamhet.

Ord för andra personliga pronomen

För att kunna presentera dig själv eller fråga någon efter deras namn på grekiska, är det bra att veta hur man säger “jag” på grekiska. Det grekiska ordet för “jag” är “ego” och det uttalas som “eh-go”.

Exempel:

– Hej, vad heter du?

– Hej, jag heter Maria. Vad heter du?

– Jag heter Nikos.

Sammanfattning

Att kunna några enkla grekiska fraser och uttryck kan göra din resa till Grekland ännu mer givande och rolig. Genom att lära dig säga “skål” på grekiska, samt några andra användbara fraser som “Kalimera” och “Efhartsómé”, kan du enkelt engagera dig med lokalbefolkningen och visa din uppskattning av deras kultur.

Ofte stillede spørgsmål

Vad betyder ordet “jamas” på grekiska?

“Jamas” betyder “skål” på grekiska. Skål på grekiska är “jamas”.

Vad är det grekiska ordet för “god morgon”?

Det grekiska ordet för “god morgon” är “kalimera”. Kalimera betyder “god morgon” på grekiska.

Hur säger man “skål” på grekiska?

“Skåå” heter “jamas” på grekiska. Skål på grekiska är “jamas”.

Kan du säga “jag” på grekiska?

“Jag” på grekiska heter “ego”. Jag på grekiska är “ego”.

Ge mig några användbara grekiska fraser.

Här är några användbara grekiska fraser: “Kalimera” betyder “god morgon”, “Efcharistó” betyder “tack”, och “Parakaló” betyder “var så god”. Användbara grekiska fraser inkluderar “Kalimera”, “Efcharistó” och “Parakaló”.

Vad betyder det grekiska uttrycket “skål” på svenska?

På svenska betyder det grekiska uttrycket “skål” “jamas”. På svenska betyder “skål” “jamas” på grekiska.

Hur säger man “hej” på grekiska?

“Hej” på grekiska heter “kalispera”. Hej på grekiska är “kalispera”.

Vilket är det vanligaste sättet att säga “skål” på grekiska?

Det vanligaste sättet att säga “skål” på grekiska är “jamas”. “Jamas” är det vanligaste sättet att säga “skål” på grekiska.

Vad betyder “jag” på grekiska?

“Jag” på grekiska betyder “ego”. “Ego” betyder “jag” på grekiska.

Kan du ge mig några fraser på grekiska för att säga godnatt?

“Kalímnykta” betyder “godnatt” på grekiska. Grekiska fraser för att säga godnatt inkluderar “Kalímnykta”.

Artiklen Så säger du skål på grekiska – En guide till grekiska fraser och uttryck har i gennemsnit fået 3.6 stjerner baseret på 36 anmeldelser